Click Shot в Instagram
Click Shot във Facebook
Search
 

Кулинарна фотография – Част 1

Click Shot / Видео заснемане  / Кулинарна фотография – Част 1

Кулинарна фотография – Част 1

Храната винаги е била и ще бъде огромна част от човешката култура. Това е един универсален език, който винаги ще събира хората, независимо от религиозните, политическите и културните различия между тях. Храната е създадена, за да бъде споделяна. И определено е повод за комуникация. Развитието на културата на хранене е процес, който никога няма да спре, и именно в това се крие нейната магия. Да опитваш нови продукти, вкусове и аромати, да пробваш различни подправки, съчетания и рецепти – това е едно от най-големите удоволствия в живота.

 

Снимането на храна е много по-различно от снимането на каквото и да било друго. Всеки фотографски жанр има своите специфики и предизвикателства. За да можеш да снимаш ястия не е зле да притежаваш поне базисни познания в областта на цветната хармония, композицията, усет за епохи, стилове, кое с кое се съчетава добре и с кое – не. Също така усещане за детайл, баланс, естетика, и разбира се – фотографски знания. Към всяка снимка се подхожда по различен начин. Всяка рецепта или продукт изискват индивидуални решения, няма начин да следваш една и съща схема и винаги да се получават шедьоври. Всяка храна има своите предизвикателства. Да, има неща, които са благодатни от фотографска гледна точка, и други, които не са. Някой храни са красиви сами по себе си – с много цвят и богати текстури (например: десерти, скариди, салати). Други пък да кажем, че не са толкова привлекателни или интересни на снимки (например: пържена риба, качамак, супи, сандвичи). Предизвикателството е именно тук – да покажеш една скучна на вид храна така, че да стане апетитна и да предизвиква хората да пожелаят да я консумират.

 

Aко Вие сте собственик на заведение и Ви предстои провеждането на кулинарна фотосесия за меню, то тази статия определено ще Ви бъде от полза. Необходимо е да знаете, че кулинарната фотография е изключителна емоция, но също така е и огромно предизвикателство. Не само за фотографския екип, но и за персонала от кухнята, както и за служителите, които трябва да набавят нужните продукти и реквизити за самата фотосесия.

 

След като главният готвач е уточнил финалните рецепти и е взето решение кои от ястията ще бъдат заснемани, е важно да бъде обмислена самата концепция на кулинарната фотосесия. Освен виждането на собственика на заведението за изглед на менюто е важно да се вземе под внимание и мнението на графичния дизайнер, който ще работи по изработката на дизайна, както и на фотографския екип. Можете да снимате ястията както на бял или черен фон, така и в интериор. Ако предпочетете да заложите на снимки в интериор – трябва да набавите необходимите реквизити предварително. Тук визираме например: покривки, кърпи, дъски за рязане, плочи, плотове, сервиз и посуда, чаши, кани, бутилки, салфетки, текстил, аксесоари, сосиери, мелнички, оливиерници и т.н. Без значение дали предпочитате рустикален, модернистичен, винтидж или друг стил, важно е да го съобразите със статута на Вашето заведение, заобикалящ интериор и атмосфера. И все пак основната насока е да изглежда вкусно, което при храната е определящо.

 

Следващата стъпка е покупката на правилните продукти, които ще бъдат използвани за направата на ястията. Отделете нужното време и внимание в търсене на най-свежите и качествени продукти и съставки – прясно месо, свежи салати, добре узрели зеленчуци и плодове. Не подценявайте важността на акцентите, така че ако сте предвидили украса със стръкчета листа от мента, розмарин, босилек и т.н. – нека те да бъдат свежи, без изсъхнали или увехнали участъци по листенцата.

 

Истински добрата снимка на храна трябва да предизвиква емоции, да те пренася на далечно пътуване, да изпълва носа ти с аромати и да те кара да огладнееш, дори току що да си станал от масата. Ето защо подреждането на композицията е един от ключовите моменти във фотосесията. За съжаление в България професията „food стилист“ все още не е много разпространена. За разлика от тук обаче в чужбина фуудстайлинга за фото и видеопродукции е на висока почит. В България почти винаги стоят въпросите: „може ли да избегнем това, може ли без стилист“ в желание за редуциране на разходите покрай кулинарната фотосесия. Фотографските екипи са наясно с този факт и често се примиряват със ситуацията, влизайки в положение на собствениците на заведенията за хранене. В резулът на това на голяма част от фотографите им се налага да влизат в ролята и на декоратори и стилисти. Отиват на място и говорят с готвачите, защото за тях е важно как ще изглежда храната. В последствие започват едно дълго и мъчително тършуване из цялото заведение, за да си подсигурят някакви подходящи аксесоари за декорация.