Click Shot в Instagram
Click Shot във Facebook
Търсене
 

Кулинарна фотография – Част 2

Click Shot / Видео заснемане  / Кулинарна фотография – Част 2

Кулинарна фотография – Част 2

При подреждането на декора е важно да се обръща внимание на детайлите. Следете внимателно дали сервизът и посудата, в които се издават ястията и напитките за фотосесия, са кристално полирани. Имайте в предвид, че особено на черните чинии си личат още повече недостатъците. Засъхнали капки с наличие на котлен камък, парченца храна по ръбовете на чинии и чаши са недопустими, както и отпечатъци от пръсти или мазни петна. Имайте под ръка кърпа, с която да избърсвате и полирате появили се недостатъци, непосредствено преди заснемането.

 

Подберете красиви сервизи и прибори. Прегледайте внимателно чиниите и чашите, в които ще се издават ястията и напитките за фотосесия. Не разчитайте пост обработката с Photoshop да прикрива надрана посуда, пукнати чаши или отчупени ръбчета на чинии.

 

Вкарайте цветове, свежест и пъстрота в чиниите! Не подценявайте важността на акцентите към ястията. Използвайте свежи стръкчета листа мента, босилек, розмарин, пръчици канела, ядливи цветчета, свежи кълнове, червени и черни цели зърна пипер, сосове, зърна от нар, семена, ядки, чипс от резенчета плодове (например: дехидратирани резени портокал), чери доматчета и всякакви други визуално притегателни опции за декорация. Не се страхувайте да експериментирате! Важно е да не забравяте обаче, че начинът по който представяте Вашите ястия в менюто си, ще е и начина, по който клиентите ще очакват да ги получат. Така че трябва да имате готовност да издавате поръчките по същия начин, по който те са били заснети. Има не малко случаи, в който клиенти повдигат въпроса или оставят лоши отзиви за дадено заведение, защото са забелязали липсата на дори само една съставка в своите ястия (дори и това да са няколко зърна от нар за украса).

 

И все пак знаем, че ще зададете въпроса: „Кое е най-важно за успешната снимка – храната, декорацията, техниката, човека зад обектива или пост обработката?“ Всичко това в своята симбиоза! Дори един от компонентите да липсва, нещата не се получават. И най-прекрасната храна, аранжирана по неподходящ начин, не може да се превърне в сполучлив кадър. И най-изящният порцелан не може да спаси лошата рецепта. Техниката не се вижда на снимката, но без нея няма как да я направите. А човекът зад обектива обикновено трябва да взема решения за всеки един компонент от целия процес, така че не бихме могли да отделим едно от всичкото. Ако желаете качествена кулинарна фотография и сте готови да инвестирате в това, ние Ви съветваме да се обърнете към професионалист с подходящо оборудване, натрупан опит и умения. Направете свое проучване в Интернет, или потърсете препоръки от близки и приятели. Разгледайте портфолио проекти за кулинарна фотография, потърсете идеи и създайте свои впечатления.

 

Важен аспект от организирането на кулинарна фотосесия е и организацията на персонала. Повечето заведения за хранене работят без почивен ден. Ако Вие сте собственик на заведение и предпочитате кулинарната фотосесия да се проведе в работно време на Вашия ресторант, е задължително да предвидите работния капацитет на персонала в кухнята. Ако смятате, че в случай на пълно заведение с клиенти и интензивно издаване на ястия за фотосесията, Вашият текущ персонал на смяна ще се затрудни и няма да се справи с натоварването – то в такъв случай няма да е лошо да извикате на работа извънредно и други служители. Има случаи, в които клиентът желае фотосесията да се проведе в извънработно време на заведението, което в повечето случаи означава нощен труд за снимачния екип, респективно – по-високо заплащане.

 

Противно на схващанията, ястията след фотосесията нямат за цел да нахранят фотографския екип. Когато предстои цялостно заснемане на меню е хубаво да извикате извънредно всички свои сервитьори, бармани и управители, за да могат да дегустрират всички ястия и напитки, непосредствено след фотосесията. За да могат успешно да презентират и продават дадено ястие, служителите трябва не само да знаят какви съставки има в него, но и да са го консумирали. Много често клиентите искат от сервитьорите и барманите лично мнение кое ястие/коктейл биха им препоръчали, ориентирайки ги, че обичат или не обичат пикантно, търсят по-мек или силен вкус, имат алергии към определени съставки и т.н.

 

Ако имате нужда от съдействие с професионално фото или видео заснемане на храна, ние сме насреща! При въпроси, нужда от помощ или проявен интерес – не се колебайте да ни потърсите. Свържете се с нас и попитайте за нашата първа безплатна консултантска услуга. Пишете ни: contact@click-shot.com.